Hop til indhold

Valdemar den Store i Slaglille

19. februar 2008

Lige ved landevejen mellem Ringsted og Sorø og få kilometer fra Bjernede og Fjenneslev kirker ligger Slaglille kirke. Alle tre kirker er bygget i 1100-tallet af medlemmer af Hvide-slægten. Hvor de to førstnævnte hører til de allermest kendte middelalderkirker i landet, så er Slaglille noget mere upåagtet – men den rummer også fine ting.

Jeg besøgte den selv for nylig ved lidt af en tilfældighed. Vi havde besøg af min gamle gymnasieveninde og hendes kæreste, og de er heldigvis til at lokke til at tage ud og se på middelalder. Vi tog til Bjernede for at se rundkirken, og her faldt vi i snak med ringeren, som opfordrede os til at følge med til Slaglille, hvor han skulle ringe dagen forbi (vi ringer ikke solen ned, som han forklarede, vi ringer arbejdsdagen forbi) – kirken er ellers kun åben om sommeren.

Inde i kirken er der romanske kalkmalerier fra 1100-tallet – de fleste bevarede kalkmalerier er ellers senere. Desværre blev de temmeligt hårdhændet restaureret i 1894, men på triumfvæggen ses til venstre denne skikkelse:

 

Det meste af hovedet og højre arm er forsvundet, da der senere blev bygget gotiske hvælvinger – så hvem er det? På højre side står en mand og rækker en kirkemodel op mod himlen; det må være kirkens stifter, herremanden Trud Litle. En brochure i kirken oplyser, at skikkelsen til venstre er en kvinde. Men nej, selv om maleriet er svagt, er det tydeligvis ikke nogen kvinde. I 1100-tallet gik fornemme kvinder i hellange kjoler (som det ses på det beslægtede maleri i Fjenneslev).

En lang, folderig kjortel med en kortere overkjortel over og kappe som her er en højfornem mandsdragt. Poul Nørlund skrev allerede i 1935: “Vi maa for at forklare denne Mand helt op i Samfundets øverste Top,” og tolkede figuren som Valdemar den Store. Kong Valdemar var som bekendt forbrødret med Hvideslægten, og han ejede meget gods i sognet. Det giver grundlag for en tese om, at kongen var medstifter af kirken, og at det er grunden til, at han er malet her, over for Trud Litle (som i øvrigt er i en knap så fornem og knækort kjortel).

Malerierne er vanskelige at datere præcist, men er formentlig fra sidste del af 1100-tallet. Valdemar den Store døde i 1182, så måske er der tale om et ca. samtidigt “portræt” af kongen?

(Jf. Poul Nørlund: Stormandstyper fra Valdemarstiden, Fra Nationalmuseets Arbejdsmark 1935)

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: