Hop til indhold

Danske borge II

10. februar 2008

Næste borg i serien er Spøttrup, som ligger nogle kilometer syd for Østergaard i Salling. Lige som denne er Spøttrup også bygget i begyndelsen af 1500-tallet. Bygherren var den katolske Viborg-bisp, som søgte at sikre sit gods i den urolige tid omkring Grevens Fejde og Reformationen. Dengang var borgen et af landets mest moderne forsvarsanlæg med ni meter høje volde og dobbelte voldgrave til at holde kanoner på afstand.

Måske den mest kendte historie om Spøttrup er, at borgen skulle være blevet belejret af Skipper Clement og afbrændt i 1534 – men det er vist desværre en skrøne. Spøttrup Borgmuseum afliver historien her .

I begyndelsen af 1900-tallet var borgen i stærkt forfald, og den blev overtaget af Staten og restaureret i årene 1937-41. Bygningerne blev ført mere eller mindre tilbage til den middelalderlige skikkelse. Således lod man trappetårnene i borggården blive, hvor de er. Disse er tilføjet i renæssancen; oprindelig kom man til de øverste etager via en udvendig svalegang i borggården.

Restaureringen omfattede også en genetablering af voldgravene, som det tog ca. 50 mand omtrent to år at grave ud som beskæftigelsesprojekt i 1930’ernes krise. Der er også anlagt en historisk kloster- og/eller renæssance-have med læge- og krydderurter. I 1994 blev Spøttrup sø genskabt, og netop nu diskuteres nye planer for haverne og voldanlægget.

Nu står Spøttrup igen og knejser barsk og utilnærmelig over vandspejlet med sine karakteristiske ni “hemmeligheder”. Som Slots- og Ejendomsstyrelsen skriver, så er borgen i dag det bedste danske vidnesbyrd om et middelalderligt fæstningsværk. Borgmuseet og Spøttrups Venner sørger for liv på borgen.

One Comment leave one →
  1. nn og mena permalink
    24. april 2008 12:52

    den er go`…… og meget spændene
    hilsen NN og Mena

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: