Hop til indhold

Danske borge III: Sprogø

17. juni 2008

Storebæltsbroen er lige fyldt 10 år, og i den forbindelse kan man jo tænke tilbage på, hvordan det var i “gamle dage” før broen, hvor man sejlede forbi Sprogø i adstadigt tempo. Nu drøner man forbi i bil eller tog, og må nærmest hænge ud af vinduet for at få mere end blot et glimt af øen og fyrtårnet. Man kan samtidig glæde sig over, at fyrtårnet og bakken fik lov at blive stående og ikke blev ofret til fordel for broer og tunnelanlæg, sådan som de oprindelige planer lød.

Det rød- og gulstribede fyrtårn på Sprogø er et kendt vartegn midt i landet, men det er måske de færreste, der ved, at der har ligget en middelalderborg nedenunder. I forbifarten kan man lige skimte lidt naturstensmur under fyrtårnet, og dette er faktisk resterne af kong Valdemar d. Stores borg fra o. 1170.

Her i foråret havde jeg mulighed for at kigge nærmere på muren og resterne af borgen, da jeg var til et seminar om borge, der blev holdt på Sprogø. Her er et billede af muren og fyrtårnet fra sydsiden, som man ikke kan se fra vejen:

 Sprogø

Borgen på Sprogø var så vigtig på kong Valdemars tid, at bygningen af den blev nævnt blandt hans bedrifter på den blyplade, som han fik med i graven efter sin død i 1182. (Pladen har jeg tidligere skrevet om her.) Derudover er borgen kun kendt fra én anden middelalderlig kilde, nemlig krønikeskriveren Sven Aggesens samtidige beskrivelse af kong Valdemar og hans bedrifter, som nævner de samme tre ting om kongen, som blypladen: at han kristnede beboerne på Rügen, at han opførte et tårn på Sprogø og at han udbedrede Dannevirke med en teglstensmur.

Valdemars blyplade lå gemt i hans grav i Ringsted kirke indtil graven blev åbnet og undersøgt i 1855. Det var måske medvirkende til, at ingen var særligt opmærksomme på, at der var en gammel kongeborg at tage hensyn til, da fyrtårnet på Sprogø blev bygget i 1868. Fyrtårnet blev bygget nøjagtig samme sted, som borgen havde ligget, og derfor har det sidenhen været lidt svært for arkæologerne at komme ind til de middelalderlige mure. Men de har gjort, hvad de kan – og man kan læse lidt om Nationalmuseets arbejde på Sprogø her.

Som bekendt kan man ikke bare køre fra motorvejen og se nærmere på Sprogø på egen hånd, men der arrangeres ture fra turistbureauerne i Korsør og Nyborg. En fin udflugt her i sommeren!

Her udsigt fra tårnet mod øst:

 

– og mod vest:

 

Der er mange flere oplysninger om Sprogøs historie på denne entusiastiske side.

6 kommentarer leave one →
  1. 5. august 2008 03:16

    var det i øvrigt ikke der, at man sendte hysteriske kvinder hen i sin tid?

  2. 5. august 2008 06:17

    Jo, og “socialt retarderede”. Anstalten ses på nederste billede. Men den var der ikke i middelalderen 😉

  3. 11. august 2008 09:21

    har truet Stinne, med at sætte hende af der et par gange. Det gjorde hende i et lidt ondt lune 😉
    Men jeg vidste faktisk ikke, at der var så vigtig en borg på øen. Lidt underligt faktisk, for den er jo lidt afskåret fra det hele. De var tossede de middelalder folk!

  4. 13. august 2008 10:52

    Næh, Philip, det tror jeg nu ikke, de var, ikke mere end folk er nuomstunder 🙂 Borgen skulle vogte Storebælt sammen med borge på både Korsør- og Nyborg-siden. I 1100-tallet blev Danmark ofte hærget af raids fra venderne på Rügen, og det fik Valdemar d. St sat en stopper for. Det er rigtigt, at borgen på Sprogø har været meget isoleret, og det må have været et stort besvær både at bygge den og holde den forsynet, så måske har meningen med den først og fremmest været at markere, at det var kongen, der havde magten over de danske farvande.

  5. Annika Hansen permalink
    8. oktober 2009 09:41

    hvorfor er Sprogø lukket for offentligheden. er det pga af det er et stort fugleliv der over

  6. Annika Hansen permalink
    8. oktober 2009 09:42

    hvorfor er Sprogø lukket for offentligheden. er det pga af det er et stort fugleliv der over

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: