Hop til indhold

Mørk er november

30. november 2007

Nu er det snart slut med november for denne gang, men de seneste dage har der været god grund til at gå og nynne “Mørk er november/og løvfaldet slut/vandet begynder at fryse…” resten af teksten her. Denne tekst er skrevet af Thorkild Bjørnvig til Baaring højskoles indvielse i november 1959 – men melodien er fra middelalderen.

Og i sin middelalderlige udgave er sangen tværtimod en forårssang, “In vernalis temporis”, Ved forårstide (teksten her). Århus rådhusklokker spiller melodien tre gange om dagen, og jeg har altid syntes, at der var noget melankolsk over den – som at gå ned ad Ryesgade i mørkningen en blæsende novembersøndag. Men foråret kan selvfølgelig også være melankolsk.

Den er valgt til Århus rådhus, fordi In vernalis temporis er skrevet af Morten Børup (ca. 1446-1526), som var rektor for Århus latinskole fra ca. 1490 og kantor ved Århus domkirke. Morten Børup stammede fra Skanderborgegnen – der gik han “I Skanderborrig enge” og faldt i staver over markarbejdet (ifølge Blicher) indtil han som 27-årig tog til Århus for at lære at læse, og senere studerede han ved universiteterne i både København og Køln.

Morten Børups latinske tekst er oversat af Fr. Moth i 1895 til “Frydeligt med jubelkor/hilses vårens komme” (tekst her). På det seneste har Sorten Muld og andre danske skjalde digtet nye, “middelalderlige” tekster til melodien.

Men er det også Morten Børup, der har skrevet melodien, som Wikipedia skriver? Jeg synes, jeg har set noget andet et sted – kan bare ikke finde det?

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: