Hertugens kappe i Prinsens Palæ
Det var min seneste tur på Nationalmuseet, jeg kom fra – og der fik jeg syn for noget, som faktisk er lidt af en sensation. Jeg var der for at se på middelalder-genstande fra Ringsted kommune, både dem, der er i udstillingen og dem, der er på magasiner. Især var jeg spændt på at se et par relikvier efter Knud Lavard, som jeg blev opmærksom på eksistensen af gennem studier i arkiverne sidste år. Og de var der godt nok: et par små bitte pakker med små stumper af tekstil. Ifølge påskrifterne drejer det sig om “den hellige hertug Knuds kappe og svededug”.
Desværre er der ingen oplysninger om, hvor de stammer fra, men vi ved fra fortegnelser, at kirker i København, Roskilde og Viborg havde relikvier netop af Knud Lavards kappe eller svededug. Naturligvis havde man dem også i Ringsted, hvor han lå begravet. I 1475 blev der lagt sådanne relikvier i tårnknappen på klosterkirken i Ringsted, formentlig for at værge kirken mod ondt i form af lynnedslag.
Kappen, må vi forestille os, var den han havde på, da han blev myrdet af sin fætter Magnus i skoven ved Haraldsted i 1131. I følge Saxo drog hans venner bagefter rundt på tinge med den iturevne kappe for at opildne til hævn over mordet. Det førte til 26 års uro og borgerkrig.
Så selv om de fleste danskere efter reformationen ikke længere tillægger relikvier nogen betydning som bindeled til det hellige, så minder disse små stumper stof om nogle meget vigtige begivenheder i Danmarkshistorien. Og så vidt jeg ved, er der ikke nogen, der rigtig har været opmærksomme på, at de findes endnu.
Hej Ane
Det lyder megte spændende – kan du løfte sløret lidt for hvordan disse stumper af Knuds kappe og svededug ser ud? Store? Små? Farvede? Mønstrede?
Hej Henrik, jo det kan jeg da. De er bittesmå, under en centimeter på hver led. En er rød uld, resten er gråligt lærred. Det kunne være interessant at høre, hvad en tekstilekspert kunne sige om dem.
Ja, Ørnetæppet er det jo ikke ligefrem, men det kunne alligevel være spændende at få en vævekyndig til at kigge nærmere på dem.
Du kunne jo prøve at snakke med Anne Hedeager Krag, der har kigget på Ørnetæppet og tekstilerne i Skt. Knuds kiste i Odense Domkirke.
Nå, og hvad skal du så ud og lave? Hører at vi skal have middelalderfestival næste år! På tide! Der er en Knud Lavard roman på vej her.