Hop til indhold

Birgitte, Birgitte, Birgøje

25. april 2006

Et reklameindslag: På torsdag den 27. april har vi igen et arrangement i Skanderborg Slotskirkes krypt, denne gang om renæssanceægteparret Birgitte Gøje og Herluf Trolle. Det er Næstvedægteparret Dorothy Jones og Erik Fjordside fra Historia Dania, der kommer og fortæller om førstnævnte pars liv og levned. Derudover viser de rekonstruktioner af renæssancedragter, og synger et par salmer.

Birgitte Gøje og Herluf Trolle er nok mest kendt som stiftere af Herlufsholm, men Birgitte (som også staves Gøye eller Gjøe, og som levede fra 1511-1574) havde også tilknytning til Skanderborg. Hendes far var lensmand på slottet, da hun var barn, og hun selv blev i 2-4 års alderen opdraget i Ringkloster, som lå lige ovre på den anden side af søen. Da hun var 14 år gammel, fik hendes stedmoder hende forlovet med adelsmanden Jesper Daa, men Birgitte nægtede at acceptere det. Hun kæmpede imod det arrangerede ægteskab i 15 år, indtil hun ved kongens indgriben fik det erklæret ugyldigt. Et par år før var hun kommet til enkedronning Dorotheas hof som hofdame, og her havde hun mødt Herluf Trolle. De giftede sig i 1544, og levede sammen "Gudfryctige, erlige, kierlige oc venlige vdi alle maade" i 21 år. Herluf Trolle var rigets øverste admiral og døde efter et søslag i 1565. Som enke vendte Birgitte tilbage til Ringkloster, hvor hun ofte havde boet med Herluf. Nu efter reformationen var det ikke længere et kloster, men et gods, som hendes far havde erhvervet som pantelen. Herfra har Birgitte kunnet følge byggeriet af Frederik II's nye østfløj på Skanderborg, som blev påbegyndt i 1561. Frederik II's planer for Skanderborg Slot blev imidlertid også årsagen til, at hun måtte flytte. I 1571 skrev kongen til Birgitte Gøje, at han selv skulle bruge indtægterne af Ringkloster, og derfor så sig nødsaget til at indløste pantet.
På torsdag kl. 19 vender Birgitte imidlertid tilbage til resterne af Skanderborg Slot i skikkelse af Dorothy Jones, som har rekonstrueret hendes dragt bl.a. ud fra ovenstående portræt.

Birgitte og Herluf har iøvrigt også efterladt sig et imposant gravmæle i Herlufholms kirke med legemstore marmorfigurer af dem selv.

3 kommentarer leave one →
 1. Roxie permalink
  9. november 2007 08:51

  Hejsa,
  Hvad kommer børne rimet om Birgitte Gøje af?
  Hvad er det med det øje?
  Er det noget hold i rimet i forhold til virkeligehedens Birgitte Gøye?
  Roxie

 2. 12. november 2007 03:56

  Hej Roxie, jeg ved ikke, hvad rimet kommer af, men jeg tror, at det bare er et vrøvlevers, inspireret af det pudsige bogstavrim. Såvidt jeg ved, var der ikke noget i vejen med Birgitte Gøjes øjne.

 3. Hans Jultved permalink
  24. april 2021 14:03

  Så vidt jeg kan “google” mig frem så er det noget som er kommet til senere, men er ikke sikker

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: