Hop til indhold

Og nu kom Kjørmes Knud

2. februar 2006

I dag er det Kyndelmisse, og dermed er halvdelen af vinteren gået. Kjørmes betyder Kyndelmisse, som betyder Lysmesse. I rigtig gamle dage, da Danmark var katolsk, blev der holdt lysprocessioner på denne dag. Der knytter sig også mange vejrvarsler til Kyndelmissedag. Således dette: hvis det blæser, så 18 kællinger ikke kan holde den 19., forsvinder kulden snart. I dag var det tøvejr, hvilket lover for, at høsten bliver god. Læs mere om Kyndelmisse og traditioner på historie-online.

På Fyn skulle det efter sigende være en gammel tradition at spise pandekager denne dag. Ikke dårligt. Måske man skulle indlede sin egen lille traditionelle pandekage-lysfest…

4 kommentarer leave one →
 1. 2. februar 2006 11:37

  Hej Ane
  Et forsinket velkommen i blogland. Spændende at læse med herinde 🙂

 2. 3. februar 2006 11:25

  Ja, pandekagerne har jeg hørt, men aldrig oplevet.
  Den anden landsby i vort sogn holder derimod oldermandsgilde Kjørmels aften -og nat.
  Der blæses stadig i det oldgamle byhorn, og bagefter er der indskrivning i oldermandsbogen, som omhandler fødte, døde samt til- og fraflyttere samt ændringer ved huse og skel.
  Derefter spisning og masser af øl og brændevin.

 3. 15. februar 2006 05:52

  Jeg troede der var tradition for at spise pandekager til Hvide tirsdag? Eller Mardi Gras/Pancake Day (Kær maddag har mange navne. Men de kan nu altid spises slurp!)

 4. 15. februar 2006 08:28

  Det viste jeg ikke, men enhver anledning til at spise pandekager er kærkommen. Personligt foretrækker jeg det for brændevin, selv om det også lyder festligt!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: