Hop til indhold

Valdemarsdagen og gode historier

15. juni 2010

I dag er det Valdemarsdag, hvor Danmark fejrer sit Dannebrog, som i følge sagnet “faldt fra himlen ned” under Valdemar Sejrs slag ved Lyndanise i Estland den 15. juni 1219. Jeg har tidligere skrevet her i min gamle blog om legenderne om slaget i 1219 og om, at den oprindelige legende faktisk knytter Dannebrog til et helt andet slag i Estland i 1208 – så måske er det gamle flag i virkeligheden 11 år ældre… 

Man kan læse mere om den historie i bogen Danske korstog, hvor min gode kollega John Lind har gravet den frem af de ældste kilder. Eller man kan læse en god sammenfatning af den her på Danmarkshistorien.dk i sektionen “Myter i Danmarkshistorien”.

Kulturarvsstyrelsens nye, Danmarkshistoriske site, 1001 fortællinger om Danmark, har også en fortælling om Dannebrog, Stammer Dannebrog fra Antvorskov?. 1001 fortællinger bringer hver dag “dagens fortælling”, som man også kan få tilsendt på e-mail – og i dag var det meget passende denne om Dannebrog (selv om det altså måske slet ikke var på denne dato, vi fik flaget).

Både Danmarkshistorien.dk og 1001 fortællinger er i øvrigt på hver deres måde fremragende eksempler på historieformidling på nettet. Det første har oversigter og uddybende artikler om hele Danmarks historie i godt sprog og med Århus Universitets og Institut for Histories blå stempel. Det andet har små, hurtigt læste og ofte underholdende fortællinger, som knytter sig til sådan cirka 1001 steder i Danmark. Fortællingerne er i udgangpunktet skrevet af 27 “kendte” og 180 eksperter, men enhver har mulighed for at oprette en profil og tilføje sine egne historier og billeder til sitet. 1001 fortællinger er dermed et Web 2.0-site, der forsøger inddrage brugerne i meget større grad, end det vist er set før. Man kan også nøjes med at angive sine favoritsteder og -fortællinger eller bruge sitet til at planlægge en tur rundt i landet. Jeg oprettede en profil for et par dage siden, og der er allerede mange danskere, der har gjort det samme. 1001 fortællinger har en YouTube-kanal her med mere info.

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: