Musée de Cluny
Ferien blev kort i år, men vi nåede en lille tur til Paris i sidste uge. Blandt de mange, mange attraktioner og museer i byernes by havde jeg udset mig det nationale middelaldermuseum, Musée de Cluny. Og det kan bestemt anbefales. Det ligger centralt i latinerkvarteret i Hôtel de Cluny, hvor tidligere abbederne af Cluny havde deres parisiske residens (heraf navnet).
Det mest berømte stykke i museets samling er en serie på seks gobeliner af “Dame med enhjørning“, men udstillingen rummer rigtig mange smukke og interessante religiøse genstande, gobeliner og skulpturer fra romersk tid frem til ca. 1500. Det er en fordel med gode franskkundskaber, hvis man vil læse planche-teksterne – men i de fleste rum er der dog tekstark på engelsk og spansk, som giver de vigtigste oplysninger. Eller man kan vælge at nyde genstandene som kunstgenstande uden forklaringer. Hovedparten af genstandene er netop kunst-objekter og der er ikke mange hverdagsting.
Her en samling skulpturer uden hoved, som tidligere har siddet på parisiske kirker:
Og her konger uden kroppe fra Notre Dame:
Og her en profet med store ører:
Museet har også en velassorteret boghandel, hvor jeg tilbragte det meste af en time… – og en stor hjemmeside, både på fransk og engelsk og spansk.
Dét kendte jeg ikke, det museum! Det missede jeg (derfor) sidst jeg var dernede. Men næste gang…
Og ja, sikke dog nogle kolossale øren! Er det fordi han som profet er udstyret med særlige evner udi at lytte til Guds anvisninger og forudsigelser? Eller er det bare billedhuggeren, der har været så optaget af sin nyfundne evne til korrekt at gengive ørets anatomi, at han er kommet til at overdimensionere? Noget lig det sidstnævnte mener jeg at kunne huske fra barndommens tegnerier.
Så har du en god grund til at tage derned igen 🙂
Jeg forestiller mig, at det er noget med, at han er god til at lytte ovenud, ja. “Den, der har øren at høre med…”