Hop til indhold

Danske borge I

25. januar 2008

Forleden var jeg til et møde om middelalderlige borge og voldsteder, især på Sjælland, og det mindede mig om, at jeg igennem længere tid har gået og pønset på en lille serie om danske borge.

Her kommer første del, og vi starter oppe i Salling – tæt på min gl. hjemegn ved Limfjorden – med Salling Østergaard ved Åsted.


 

For ti år siden var borgen i sørgeligt forfald og tæt på at falde sammen, men blev da overtaget af staten og heldigvis reddet i noget nær sidste øjeblik. Bygningerne stammer fra begyndelsen af 1500-tallet og er opført af ridder Lucas Krabbe og hans søn Ivar Krabbe. Borgen udgør et af Danmarks mest uforandrede senmiddelalderlige borganlæg, og den består af fire fløje omkring Danmarks vel nok mindste borggård på bare 9×9 meter.

Man kan se en flot fem-minutters webfilm om Østergaard og dens historie her. Den er lavet i forbindelse med Bygningskulturens dag 2006 om renæssancens bygninger.

Lokalt ynder man at kalde borgen Middelalderborgen Østergaard, og der er en lokal støtteforening, som arrangerer rundvisninger, borgdage og en årlig borgfest. Den har hjemmeside her, hvor man også kan læse om Østergaards historie og få en virtuel rundtur.

3 kommentarer leave one →
 1. 25. januar 2008 06:57

  Godt initiativ.
  Jeg glæder mig til er borgtur rundt i landet.

 2. 6. februar 2008 11:47

  Hej Farmer, nu kom der en lille afstikker til hovedstaden, men ellers har jeg tænkt, at vi skal rundt i landet på kryds og tværs (når jeg ellers kommer op i omdrejninger).

 3. kirsten Agesen permalink
  24. oktober 2009 03:27

  Det har været en fantastisk dag i dag, fordi jeg har fundet det sted, min ane, Johanne Marie Qvistgaard, er blevet født i 1782. Nu skal stedet besøges!!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: