Hop til indhold

Kvan i krukke

3. oktober 2007

Så er det blevet oktober, og jeg har ikke fået skrevet et eneste have-indlæg i denne sæson. I år har jeg ellers startet ny have – fortrinsvis i krukker, eftersom de få kvadratmeter midtsjællandsk jord, der hører til vores nye hjem, er brolagt med mursten. De fleste af krydderurterne har klaret sig lidt skuffende, men mon ikke vejret har en stor del af skylden for det? 

Derimod klarede kvanen sig fint i krukke. Nedenstående eksemplar købte jeg som “spæd” på Øm kloster for et par år siden og plantede ud i haven i Skanderborg. Da vi flyttede i vinter, gravede jeg rodklumpen op og lod den stå i en spand i skuret i flere måneder, men det fandt den sig pænt i. 

 

Kvanen er den til højre. Den ligner nærmest skvalderkål i overstørrelse, bortset fra blomsterskærmene, som er forunderligt kuglerunde.

Det er en hårdfør, gammel ting, dyrket af vikingerne og af nordboerne på Grønland. Den kan spises – se de mange opskrifter i dette indlæg hos Saga.

Planten blomstrer andet år og så visner den væk. Jeg har gemt nogle af frøene og forsøgt at så dem, for jeg har læst i The Herb Bible, at de ikke bevarer spireevnen ret længe. Det ser imidlertid ud til, at fuglene godt kan lide frøene – ihvertfald er der nogen, der har rodet jorden i potten op, så nu må vi se, om der bliver planter ud af det.

Opdatering: mere om kvanen den følgende sommer her.

6 kommentarer leave one →
 1. 7. oktober 2007 12:02

  Hej!
  God blog! Jeg sad lige og læste om din tidligere beskrivelse af Hildegards urtehave og sluttede lige af med at læse om din kvan: Jeg bruger kvanrod til min øl Jacobsen Saaz Blonde. Hvis i vil have enebæraroma og en tør mundfølelse er dette sagen – er tidligere været en plante der blev flittigt brugt i det nordiske køkken.
  Jeg er ved at studere Grønlandsk kvan og får besøg af Anne Sofie fra Grønland i næste uge for at tale om Grønlandske urter.
  Er det værd at kiggeforbi Krydderurtehaven i Gredstedbro? Jeg er i disse egne i efterårsferien?
  Hilsen
  Jens Eiken

 2. 16. oktober 2007 09:31

  Hej Jens, tak og sjovt at høre om endnu en ting, man kan bruge kvan til.
  Jeg syntes, at haven i Gredstedbro/ Ploustrup var fin at besøge sidste sommer, men hvordan den ser ud nu, tør jeg ikke love noget om…

 3. Jette Ersted permalink
  8. oktober 2008 10:33

  Hej.
  Jeg har været i Grønland i sommer. Her fik vi serveret en lækker lagkage med kvan. Der var klippet rå kvan over kagen. Den smagte sødt og af et eller andet, som jeg ikke kan huske nu. Jeg har købt en kvan for et par dage siden, den smager aldeles kedeligt og bittert. Er der flere slags, eller er det noget med årstiden?
  Hilsen Jette Ersted

 4. johnnie bendtsen permalink
  2. maj 2009 03:55

  Hej. Jeg har også købt en Kvan, som er bitter. Jeg købte den hos Nielsen og Nielsen i Næstved..

 5. 3. maj 2009 11:24

  Hej, ja jeg har faktisk ikke prøvet at smage på min kvan, så jeg ved ikke, hvordan den smagte. I øjeblikket er jeg i Grønland, og her har man fundet på at sælge hakket tørret kvan i små poser til høje priser…

 6. johnnie bendtsen permalink
  4. maj 2009 01:12

  Hej. Den er ellers spændende og helsebringende. Det er synd, at den ikke er så udbredt, som den har været..

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: