Indtryk fra Horsens
Hjemvendt fra Horsens havde jeg knap nok fået vasket røgen ud af håret, før jeg blev indhentet af en fæl forkølelse, men her følger nogle af mine indtryk.
Her forsøger man at se optoget fredag eftermiddag:
Arrangørerne anslår, at der i år var 110.000 besøgende. Det er et imponerende antal, men også lige i overkanten af, hvad området kan bære; især fredag måtte man nærmest sparke sig frem i mængden. Som sagt var jeg afsted med kollegerne, og lørdag formiddag havde vi et møde med Bodil Møller Knudsen fra Horsens byarkiv og Anne Bjerrekær fra Horsens museum. De fortalte, at festivalen bestemt ikke forsøger at blive større – men den vokser alligevel år for år. De fortalte også om det fortsatte arbejde med at forbedre festivalens kvalitet . Bodholderne må f.eks. holde sig til en postivliste med godkendte “middelalderlige” fødevarer og kun servere drikkevarer i lerkrus. Med 300 bodholdere er der imidlertid noget at holde styr på – i år var der åbenbart problemer med salg af solsikker, og man så da også et stykke nervøs velour rundt omkring… Samtidig er festivalen selvfølgelig også nødt til at overholde moderne krav til sikkerhed og hygiejne, og alt i alt kan man kun tilnærme sig en oplevelse eller en illusion af middelalder.
Telte, træer – og højhus i baggrunden:
Lugten af brænderøg var ret autentisk – til gengæld manglede der levende svin og høns. Her en fugl fra fremmede himmelstrøg:
Ridderturnering – den arrogante, sorte ridder von Staufen er ikke tilfreds med opstillingen:
– og vi glemmer de blå, sikkerhedsgodkendte presenninger. Smedene var nogle seriøse fyre:
Illusionen tager sig selvfølgelig bedst ud om aftenen, når de moderne bygninger forsvinder i mørket og pladserne oplyses af fakler. Men da havde mine ikke-middelalderlige kolleger fået nok, og ville tilbage til campingpladsen og drikke dåseøl 🙂
Dejligt, når suces’en er problemet.
Hvad ved man iøvrigt om datidens telte?
Udseende/teknik.
Der er et par typer på dine billeder. Hvad er der historisk belæg for?
Det er et godt spørgsmål, Farmer, som jeg også selv har tænkt på, når jeg har gået rundt på markeder. Det hvide på billede 3 ovenfor var tydeligvis et moderne telt, der var kamoufleret lidt med forhæng. Man ser mange kunstfærdige variationer af de flotte, stribede telte med flapper, men hvad der er belæg for, ved jeg ikke.
Men det er der sikkert folk i reenactment-miljøet, der ved – hvis de læser med her, vil jeg gerne stiile spørgsmålet videre?