Hop til indhold

Hildegards urter

28. juni 2006

Som sagt var jeg på udflugt i lørdags – med Øm Klosters Venner – til Løgumkloster og "Hildegards urtehave". Det var en fin og hyggelig tur, og jeg fik indkøbt endnu en urt og en dansk oversættelse af Hildegards urtebog. Hildegard af Bingen (1089-1179) var tysk abbedisse, mystiker, komponist, forfatter og læge. Hendes medicinske skrifter omfatter Physica og Causae et curae, og afspejler formentlig både hendes eget virke som behandler og den kloster-medicinske tradition. Ifølge Physica skal man passe på med ingefær, hvis man er en rask eller fed person. Så vil den nemlig gøre en træg, ignorant og utugtig. Kanel giver godt humør og fjerner tunge tanker, men af humle bliver man melankolsk. Og så er der god anvendelse for skvalderkål: den skulle være god mod mavesmerter, og hvis man skal i drikkelag, bør man forinden drikke skvalderkålens frø og blade kogt i vin og honning…

I dag var Bo så kær at forære mig Bi Skaarups Renæssancemad, som er udkommet for ganske nylig. Den er fuld af lækre billeder og 51 opskrifter, hvoraf de fleste ikke ser særlig svære ud. Det er sådan set bare at gå igang.

7 kommentarer leave one →
 1. 28. juni 2006 01:25

  Farmer, du har fat i noget der. Jeg hører gerne om evt. eksperimenter og resultater!

 2. 28. juni 2006 02:38

  Fru Green: den kedelige, historiske forklaring er, at kanel hører til de gamle, fine krydderier, som man brugte så meget som muligt hele året i middelalderen, og den tradition er bevaret i julemaden. Men derudover er det da fristende at forestille sig at grunden til, at man har bevaret traditionen lige nøjagtig omkring julen er, at man har særlig brug for kanel på det tidspunkt – måske for at kompensere for et forøget indtag af humle…?

 3. 28. juni 2006 08:02

  Spændende.
  For os der er raske og fede:
  Kan der ikke findes en dosering af ingefær, så man ikke bliver træg og ignorant, men en anelse mere utugtig?
  Eksperimentel arkæologi her op mod week-enden?

 4. 28. juni 2006 08:12

  Hmmm … mon det er derfor der er så mange retter med kanel i den mørke juletid?

 5. Mig permalink
  20. maj 2008 08:06

  Ane du har fat i noget der, det er helt rigtigt. Faktisk var det lige sådan det gik til.
  lige fra bogen. NEJ, bedre end bogen. Hveem behøver egentlig bøger alligevel. De er så meget kedelige, men det sjove ved dem er at de indholder en masse god viden. Men kedelig viden. Meget meget kedelig viden. Faktsisk er det den viden du har og bruger flittigt på denne her ellers så kedelige side. Og nu. takket være dig er den endnu mere kedelig. Men tilbage mtil det med gaver:
  Min gave er for ex. at jeg bare kan snakke og snakke/ eller i det her tilfælde skrive og skrive. Det er faktisk ret sjovt nogle gange. Ohg andre gamge kan ijeg bare ikke lige helt stoppe igen. Ligesom nu. Jeg har virkelig brug for at blive stoppet elers bliver jeg nok ved for egeivt! O_O

 6. Anette Lassen permalink
  8. juli 2009 01:18

  Hej Ane!
  Skvalderkål er en meget udskældt plante i haven –
  MEN den er faktisk uundværlig mod fx:
  Forkølelse
  Gigtsmerter – spis friske blade morgen og aften
  Tilstoppet næse – dampe
  Desuden er den urinsyreudskillende – spis 4-5 friske blade morgen og aften
  Kan også bruges i salatskålen
  Hilsen fra Anette

 7. 8. juli 2009 09:47

  Hej Anette, godt at den er godt for noget! 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: