Hop til indhold

En skøn lystelig ny urtegård

22. juni 2006

Er ikke en beskrivelse af min have, men titlen på endnu en gammel dansk urtebog, skrevet af Henrik Smid i 1540'erne eller -50'erne. Henrik Smid blev født omkring 1495 og levede lige på grænsen mellem middelalder og renæssance. Bogen har mange fantastiske anvisninger. Om akeleje siger Henrik Smid bl.a., at den er sårhelende, og hvis man koger rødderne sammen med noget kød, der er skåret i stykker, så vil kødet vokse sammen igen. Jo, akelejer er utrolige – men giftige, læs mere her.
Henrik Smid skrev flere bøger om lægekunst, bl.a. en om kure mod pest. Desværre var der ikke meget datidens medicin kunne stille op imod pesten, og han døde selv af den i 1563. Den medicinhistoriske have ved Steno Museet er lavet med udgangspunkt i Henrik Smids urtebog, og teksten er bearbejdet i et lille hæfte, der kan købes her.

Og så er jeg vist ved at være løbet tør for gamle lægeurtebøger – men på lørdag skal jeg på tur til Løgumkloster og "Hildegards urtehave" i Plougstrup, så der kommer nok mere stof til den fortsatte føljeton…

3 kommentarer leave one →
 1. 24. juni 2006 12:00

  Hej Ane, fik du set Friland-udsendelsen på DR2 i går? Den handlede blandt andet om renæssancemad og -krydderier. De omtalte også en ny bog om renæssancemad. Meget interessant.

 2. 26. juni 2006 08:39

  Hej Capac, tak for oplysninger. Jeg fik ikke set friland, men nu vil jeg holde øje med genudsendelsen. Jeg har heller ikke set Bi Skaarups bog endnu, men jeg har hørt hende tale om den flere gange, og overvejer stærkt at købe den.

 3. 26. juni 2006 11:42

  Omtalte bog er af Bi Skaarup og hedder Renæssancemad (kender du den?). Ellers se her:
  http://www.bogguide.dk/find_boeger_bog.asp?_UNR=1456774

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: