Hop til indhold

Om Dannebrog jeg ved

15. juni 2006

– den faldt fra himlen ned. Og det var den 15. juni, Valdemarsdag. Ifølge legenderne skete det ved slaget i 1219 ved Lyndanisse i Estland, hvor Valdemar Sejr og ærkebiskop Anders Sunesen var draget i korstog for at omvende og undertvinge de hedenske estere. Kong Valdemar ses sidende i rustning til højre i billedet, og Anders Sunesen ses i baggrunden til venstre, opadvendt i bøn til himlen, mens hans arme understøttes af to bisper. C.A. Lorentzen har her kombineret flere af de legender, der knytter sig til dette slag. Den ene siger, at når ærkebiskoppen hævede sine arme i bøn for de danske styrker, gik det dem godt, og hver gang, han måtte sænke dem af træthed, gik det tilbage. Derfor hjalp to andre biskopper ham med at holde armene oppe, og danskerne sejrede. En anden legende siger, at da danskerne bad om sejr, åbnede himlen sig og et rødt banner med et hvidt kors dalede ned, og en røst i luften sagde, at når de holdt dette flag højt, ville de sejre.

Om det virkelig faldt fra himlen er en sag. Om det skete i 1219 er en anden. Min gode kollega John Lind har gransket i legenderne og fundet, at i de ældste udgaver er sagnet om flaget, der faldt fra himlen, knyttet til et andet dansk togt i Estland i 1208. Læs fx om det i Skalk nr. 6 fra 2001. Eller i denne bog.

På det seneste lader der til at være opstået nye "myter" om sagen. Jeg har nu to gange uafhængigt af hinanden læst, at det danske korstog i 1219 gik mod venderne. Men det var altså mod esterne (som i Estland). Venderne boede længere mod syd, og var allerede blevet kristnet af danskerne på det tidspunkt – faktisk deltog de i slaget på dansk side under fyrst Vitslav, og ifølge en vigtig kilde var det dem, der redede dagen for korsfarerne. Igen er der mere i denne bog

Valdemarsslaget i 1219 vil i øvrigt blive genopført i København 1.-4. juli!

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: