Hop til indhold

Kom liljer og akelejer

11. juni 2006

Her kommer lidt mere fra den botaniske afdeling. Billedet er fra Simon Paullis Danske Urtebog eller Flora Danica, trykt i 1648. Bogen rummer beskrivelser af planternes voksested og medicinske anvendelse samt 384 håndkolorerede træsnit. De er utroligt smukke, synes jeg, og faktisk flottere end den mere kendte Flora Danica fra 1761-1883, som danner forlæg for porcelænsstellet. DNLB har lavet en virtuel udstilling om de to Flora Danica’er her. Desværre er der ikke mange af Simon Paullis tavler med, men Steno Museet har lagt nogle af dem på nettet her (søg på Simon Paulli, så kommer de frem).

Paullis værk er fra en tid, hvor man ikke var så bange for lange titler på bøger. Dets fulde titel er: Flora danica Det er Dansk Urtebog udi huilcken, efter hans kongl. Mayst. høylofligst Ihukommelse Chritiani IV. Vor Allernaadigste Herris skriftlig Befaling til Facultatem Medicam, udi det kongelig Universiteet Kiøbenhafn, icke alleniste Urternis Historie Beskrifvelse, Krafter oc Virkninger, med ziirligste Figurer andragis: Men endocsaa Lægedomme til alle Siugdomme gafnlige, korteligen oc klarligen antegnis: Saa at den er baade en Urtebog oc Lægebog. Med største Fliid oc Wmage elaboreris aff Simone Paulli D. Anatom. Chirurg. ac Botan. P.P. Regiô.

… med største flid og umage elaboreret… det ville jeg gerne have haft i
titlen på en af mine mange opgaver!

3 kommentarer leave one →
 1. 12. juni 2006 07:24

  Flid, nøjsomhed og gudsfrygt.
  Der er meget, vi har lagt bag os.
  Den gode Paullis har lige hængt lyserød og blå farvevariant på samme plante.
  Man opfattede nok ikke i samme grad billedet som bevis dengang.
  Men dejlige billeder.

 2. 12. juni 2006 07:48

  I øvrigt spændende billeder.
  F.eks. billed 15. Korn er stadig i 1648 så værdifuldt, at det høstes med segl.
  Hvornår blev korn så meget en bulk-vare, at man brugte le med mejetøj i stedet?
  Det ser ud, som om kornet står i rækker, men kan det svare til virkeligheden?
  Jeg mener, at korn blev spredt ud med hånd langt op mod vor tid, og så kørte man marken over med en sædedækker bagefter.
  “En sædemand, alt med sin kurv….osv.”

 3. 12. juni 2006 10:03

  Det kunne da ellers være smart med to faver på samme plante. Det er nu ikke sikkert, at dr. Paulli er ansvarlig for farverne på plancherne; de er malet i hånden, efter at bogen er trykt.
  Angående høst- og såmetoder, så ved jeg sandelig ikke – jeg skulle ha spurgt, da jeg var på Landbrugsmuseet på Gl. Estrup i dag!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: