Hop til indhold

Munke og skvalderkål

7. juni 2006

Capac har udnævnt denne blog til at være middelalderlig. Det tager jeg naturligvis som en ære – og kvitterer her med faktisk at skrive om noget middelalderligt: nemlig havebrug. Det egentlige havebrug kom til Danmark i middelalderen med klostrene, selv om der ganske vist blev dyrket ærter, kål og løg længe før, måske tilbage i stenalderen. Munke og nonner dyrkede urtehaver med lægeplanter og grøntsager, og de importerede planter til dem. Mange af dem forekommer i dag helt almindeligt i haver og i naturen: akeleje, gåseurt, katost, merian, morgenfrue og mange, mange andre.
Munkene har fået skyld for meget i tidens løb, og det hævdes, at de også førte skvalderkålen til landet. Det ville de fleste haveejere ønske, at de bare havde ladet være med. Men noget tyder på, at skvalderkålen var her allerede i vikingetiden. Den er fundet som frø ved Fyrkat. Det vil jo rense munkene for den forsyndelse. Læs belæg her.
Der er mere om middelalderens lægeurter hos Causae et curae, et entusiatisk site om middelalderens medicin. Og mere om klosterplanter i dag her.
Skvalderkål har tidligere været brugt som kål, og hvis man har for meget af det, kan man vælge den økologiske løsning at spise det, læs her.

Advertisement
4 kommentarer leave one →
 1. 7. juni 2006 11:23

  Gode links.
  Skvalderkålen går ind i opskrifterne i stedet for spinat. Enkelt!

 2. 7. juni 2006 11:25

  Sådan er det også ment…

 3. 8. juni 2006 08:07

  Jeg nyder også din “middelalderlige” hjemmeside. Så fortsæt endelig med det.
  Jeg vidste godt det kunne spises – måske skulle man prøve at gøre alvor af det. Simpelthen spise skvalderkålen ud af haven.

 4. 11. juni 2006 11:09

  Tak for opmuntring. Jeg klør på.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: