Boller op – boller ned
For nogle år siden tilbragte jeg en uge i februar i Helsinki. Det var godt nok koldt, men så kunne man gå på konditori og drikke varm chokolade og spise fastelavnsboller. I Finland og Sverige har man stadig rigtige konditorier – hvor er de blevet af i Danmark? De er blevet afløst af trendy caffe-latte-steder, der serverer ens bake-off-muffins og gulerodskager. I Helsinki var fastelavnsbollerne disse her med marcipan og fløde, som på svensk hedder semlor. Jeg har glemt, hvad de hedder på finsk, men opskriften kommer her:
Boller:
1 æg (+ 1 til pensling)
1 dl sukker
1/2 tsk salt
1/2 tsk kardemomme
50 g gær
75 g margarine
3 dl mælk
9 dl mel
Fyld:
100 g marcipan
1 dl mælk/fløde
2 spk sukker
krummen fra bollerne
Pynt:
2 dl fløde pisket til skum
1 spk flormelis
Smelt margarinen og afkøl den med mælken til 37 grader. Bland æg, sukker, salt, kardemomme og gær. Rør mælken og melet i, og ælt til dejen er smidig. Hæver ca. 30 min til dobbelt størrelse, slåes ned og formes til boller. Placeres på bageplade og smøres med æg. Bages ca. 12 min. ved 225 grader.
Når de er afkølede, skærer man et lille låg af toppen af hver bolle og udhuler dem. Fjern ca. halvdelen af bollen. Krummen smuldres med marcipan, mælk og sukker til cremet fyld. Det fyldes tilbage i bollerne, kom flødeskum ovenpå og sæt det lille låg på toppen. Pynt med sigtet flormelis.